#

Eлда

Елдата (или още позната като гречка) е продукт подходящ както за солени, така и за сладки ястия. Напоследък елдата стана много популярна сред почитателите на здравословното хранене поради доказано полезния си хранителен състав. Тя е богата на протеини, минерали (желязо, цинк, селен) и естествени антиоксиданти.

Въпреки полезните си свойства обаче, елдата има характерен землист мирис, който не допада на всеки. За щастие има начин той да бъде премахнат в голяма степен, така че всички да могат да се възползват от ценните качества на елдата.
 

Как да премахнем землистия мирис на елдата?

елда1Преди да използваме елдата като добавка или основно ястие е необходимо да се спазват следните стъпки:
1.  Измийте зрънцата елда добре под течаща вода (в гевгир) поне 2-3 минути.
2. Накиснете елдата в хладка вода – поне час (за премахване на фитиновата киселина).
3. Измийте отново под течаща вода.
4. Отцедете добре се и подсушете (с кухненска хартия)
5. Запечете  3-4 минути в сух тиган на средна температура при постоянно разбъркване докато замирише приятно. Не бива да се прегаря.
6. Оставете елдата да изстине.
7. Налейте вода  в тенджерка в съотношение с елдата 3:1 (3 части вода:1 част елда) и изчакайте да заври. Добавете елдата и захлупете плътно.
8. Елдата се вари с постепенно намаляване степените на котлона. Варете елдата 3-5 мин. на силен огън, след това на среден огън – 5-7 минути и 2-3 мин на слаб огън. Не вдигайте капака на тенджерата, докато се вари елдата!
9. Махнете тенджерката от котлона  и я оставете още 10-15 мин. без да вдигате капака.
10. Махнете капака, добавете 2-3 супени лъжици олио. Разбъркайте.

Това е! Вече можете да се наслаждавате на чудесния вкус на елдата. Приготвена по този начин елдата е готова за добавяне към супи, салати, ястия, оформяне на кюфтета и др.

Leave a comment

View comments