#

Пролетна фантазия с млади лозови листа

Изобилието на пресни зеленчуци през сезона е родило множество рецепти, които можем да си приготвим само сега. Например ястие с кисели джанки, идея за късната пролет и началото на лятото. Днешното ни предложение е подобно на това и в него използваме ластари и млади лозови листа набрани в момента преди да се подрежат лозите. Разбира се може да използвате спанак, киселец, левурда или лопуш. Изпробвана рецепта.
Продукти:
2 тиквички
2 моркова
1 – 2 глави лук
3 – 4 скилидки чесън
няколко стръка целина
няколко ластара /нови лозови клонки/ с млади лозови листа / или спанак, киселец, левурда или лопуш /
1 с.л. доматено пюре
2 люти чушки по желание
1 ч.л. бял синап /зърна от горчица/
сол и смлян кориандър на вкус
3 с.л. бяло вино
олио
Приготвяне:
Тиквичките, морковите, лука, целината, чесъна, лютите чушки и по-голямата част от ластарите с листата нарязваме като за плакия. В широк тиган или плитка тенджера /най-добре тефлон/ объркваме зеленчуците заедно с олиото, виното, доматеното пюре и подправките, доливаме малко вода и слагаме на слаб котлон да се задушава под капак. По време на готвенето внимателно обръщаме няколко пъти с дървена лопатка. Когато зеленчуците омекнат и ястието остане на масло, отгоре нареждаме останалите ластари, накъсани на малки клонки за 3 – 4 минути. Бихте могли да сервирате като изстине с пастет от сирене или извара с чесън.
Ластарите придават на плакията приятна киселина, която иначе бихме получили, ако я приготвим с лимон. Подобен тип е киселината на пролетните зелении, които ще използвате, ако пролетта е закъсняла. Добър апетит!
Надя Петрова

 

Leave a comment

View comments