#

Царевицата поскъпна рекордно и има защо

Едва ли има друг продукт с толкова имена в нашия език като царевицата – тя се кичи с 20-тина названия в различни диалекти: арапка, влашка, гугула, гълъби, кукуруз, мисир, папур, пашка, пченка, рапка, царка. А думата “кукуруз” – една от най-използваните за нея според някои учени е дошла от Турция, където под нея вероятно разбират звукоподражателното “кукуригу” на петлите, а под названието на растението – неговата семеродна функция – поради формата и заради петлите, които я гълтат с огромен ориенталски кеф. Кокошките също. Да не повярваш, ама поскъпването й на борсите е колкото на петрола – някак по-разбираемо е, след като с нея се хранят и хора, и животни.

Иначе родината на царевицата е Мексико. Тя започва да се отглежда в Европа след Великите географски открития, т.е. през 16 век. В Индия и Китай култивирането ѝ започва през 17 век. Първите европейци, които са я видели, били моряците на Колумб, стъпили на бреговете на Америка преди 500 години.Те срещали това растение навсякъде: в Перу, Чили, Хаити, Мексико – от северните граници на днешна Канада, на юг до Патагония. В която и колиба да влезели, испанците виждали изображението на това растение.ОсобеноИначе родината на царевицата е Мексико. Тя започва да се отглежда в Европа след Великите географски открития, т.е. през 16 век. В Индия и Китай култивирането ѝ започва през 17 век. Първите европейци, които са я видели, били моряците на Колумб, стъпили на бреговете на Америка преди 500 години.Те срещали това растение навсякъде: в Перу, Чили, Хаити, Мексико – от северните граници на днешна Канада, на юг до Патагония. В която и колиба да влезели, испанците виждали изображението на това растение.Особено почитана била царевицата в държавата на инките. В деня преди засаждането и на площада пред храма на Слънцето се събирали огромни тълпи. Рано сутринта в тържествената тишина се чували три равномерни удара на меден гонг. От широко разтворените двери на храма излизали жреците с бели одежди, като носели над главите си блестящ царевичен кочан. На колене, с протегнати към Слънцето ръце хилядната тълпа запявала химн, славещ божеството, което дава храната. А в центъра на площада девойки започвали танц, символично представящ сеитбата.

В пещери в Мексико са открити остатъци от царевица, отгледана преди 3 хиляди години. От второто си пътуване до Америка Колумб донесъл царевица, която отначало отглеждали в дворцовата градина като рядкост, но скоро тя се разпространила из цяла Испания, Франция, Португалия, на Балканите и в Турция. Интересно е, че от Индия попаднала в Русия. В 18-ти век шведският природоизпитател Карл Линей и дал названието Зеа макс, образувано от гръцката дума “живот” и хаитянското название на растението. За сравнително кратко време царевицата става основен източник на храна в много страни, а приготвяните от нея румънска и молдовска мамалига, грузински хляб (мчади) и други изделия са станали национални ястия.

Америка, която я дала на света, няма кой знае какъв принос в кулинарно отношение – индианците са авторите на рецепти, стигнали до днес.

Тамале пай

Това е една представителна американска рецепта, която там предлагат дори в училищата. Макар че тамале е мексиканска манджа, тамале паят си е съвсем различен – натурализиран американец, печен във фурна.

Италианците са известни и с това, че намерили по-добро приложение на царевицата – смляли я на брашно – така правели римляните със зърното. Така се родила една от емблемите на днешната италианска кухня – полентата. Всъщност полента е цял клон от италианската кухня – както пиците, пастата, ризотото и много други. Приготвя се с най-разнообразни добавки, сосове и плънки. Кой знае защо – несправедливо пренебрегвана, но много вкусна храна. Може би понеже бабите ни свързват царевичното брашно, от което се прави нашенският вариант – качамака – с немотията и бедността.

Полентата обаче може да бъде незабравима. И много удобна днес, защото се приготвя бързо /на пазара от няколко години има царевично брашно, с което тя става за 5 минути/. Може да бъде основно ястие, също и гарнитура, вместо неизменните картофи. Според София Лорен, която е не само актриса, но и готвачка от класа, няма по-добра бърза вечеря, когато човек отива на театър.

Рецепта за приготвяне на полента /същото е и с качамака/

Оттук нататък може да импровизирате – вече имате основната тема. За начало ще Ви предложим нашия избор.

Полента канапета

Полента ин торта

Полента стуфата – със зеленчуци

Полента наполетана – с наденица

Надя Петрова

Leave a comment

View comments