#

Фенел – зеленчукът, който сваля килограми

Да, и това е самата истина. Знам от личен опит. Тайната е в това, че има силно стимулиращо действие върху обмяната на веществата. С прости думи – подобрява храносмилането, ликвидира подуването на корема, както и задържането на газове и запека. Бременните жени имат в негово лице голям приятел, защото употребата му помага за борба с гаденето, както и след това, когато подобрява лактацията по време на кърмене.
Ако сте безумно гладни, сдъвчете няколко зрънца от него и всяка еретична мисъл за баничка, шоколад и подобни грехове ще изчезне.
Решили сте да водите истинска война с килограмите – включете чай от листа и семена на фенел като оръжие, той ще помогне на задстомашната жлеза и черния дроб в разграждането на мазнини и захар.
Това растение – добър дух, както видяхте, още през Средновековието било считано за вълшебно – слагали китка от него над входната врата, за да пази от зло. В края на 19 век чаят от него бил направо моден – мнозина вярвали, че притежава психотропно действие.
Какво е фенел? Нещо средно между копъра и анасона, но не съвсем. Някои го оприличават на сладък копър – яде се всичко – луковицата, стъблата, листата и семената. Листата и стъблата – като зелена подправка, луковицата – като зеленчук, семената – като подправка за сладкиши и ястия.
Расте без затруднения в дивата природа и затова в Австралия и Щатите го считат за плевел, докато при нас срамежливо настъпва чрез менютата на изисканите ресторанти.
Ако го намерите на пазара, избирайте гладки твърди луковици, бели или бледозелени. Ясно е, че стъблата и листата трябва да са свежи. Подушете го – трябва да усетите своеобразния му лек аромат, подобен на анасона.
Съхранява се добре в хладилник около 4 дни, добре опакован, ако го забравите, се губи аромата. А без него и чара му.
Как да го използваме?
За да го изучите, опитайте най-простата рецепта – нарежете го на тънки резени, подправете с лимон, зехтин и сол. Прекрасна гарнитура за всяко ядене.
Или в състава на
Зелена салата с фенел и скариди
Друга идея е ако приготвяте шишчета от месо, между тях заедно с лук, чушка, гъбка да сложите и резени от фенел.
Идеите дотук са за използване на луковицата.
Следващата особено деликатна рецепта се отнася и до зелената част и е за
Пъстърва с фенел
Надя Петрова

Leave a comment

View comments