#

Сушените домати – усещане за лято през зимата

Обикновено като става въпрос за сушена храна, никой не я свързва с гурманите. Само че когато говорим за сушените домати, това не е така – дори 2 – 3 от тях придават на храната неповторим вкус. Освен това се правят лесно и не знам защо в страна като България, където и домати, и слънце – дал Господ, сме се оставили в ръцете на търговците, които ни ги продават скъпо и прескъпо. Ще ви разкажем как да си ги изсушите сами и ще ви предложим няколко прекрасни рецепти.Обикновено като става въпрос за сушена храна, никой не я свързва с гурманите. Само че когато говорим за сушените домати, това не е така – дори 2 – 3 от тях придават на храната неповторим вкус. Освен това се правят лесно и не знам защо в страна като България, където и домати, и слънце – дал Господ, сме се оставили в ръцете на търговците, които ни ги продават скъпо и прескъпо. Ще ви разкажем как да си ги изсушите сами и ще ви предложим няколко прекрасни рецепти.

Още преди да се появят консервите, италианците се сетили да ги сушат на покривите на къщите си, за имат и през зимата любимите домати. Рomodori secchi, както ги наричат на Ботуша, днес са популярни из целия свят. В началото били възприемани само като луксозна добавка на изискани гурмански ястия, но днес са фаворит в домашната кухня.

Как се правят сушени домати

Американците използват колите си като сушилни за домати

Ето и рецепта за

Сушени във фурна домати

Италианска торта за мезе

Прекрасен микс от песто, сушени домати и крема сирене, оформени атрактивно.

Пенне с песто от сушени домати

Изключително просто и вкусно ястие за забързани домакини без излишно време.

Пилешки гърди с плънка от козе сирене и сушени домати

Двете съставки на плънката си хармонират прекрасно и освен това фино ароматизират и овкусяват пилешкото филе. Полято с Балсамик сос, това е истинско гурманско наслаждение!

Надя Петрова

 

Leave a comment

View comments