#

Свети Андрей – господаря на мечките, почитаме с боб

Андреевден е празник, с който се чества денят на Свети апостол Андрей Първозвани. Отбелязва се с празнична литургия винаги на 30 ноември. Андрей бил рибар, един от дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър, който проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи – скитите. Легендата разказва, че Андрей е първият, когото Исус Христос призовава сред апостолите. Оттук и името му Първозвани.

Разпнат е на кръст в гръцкия град Патра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като “Андреев кръст”.Народът свързва Андреевден с вярването, че от него денят започва да нараства колкото едно просено зърно. Смята се, че “Андрей прогонва зимата и дългите нощи“.

На Андреевден се поднасят се блюда от бобови и житни зърна. От обредното вариво сутринта всеки хвърля по малко в комина с пожелание за добри посеви, а останалото изяждат. Дава се и на домашните животни и на кокошките.В Северна България Свети Андрей се почита като господар на мечките. Според народната легенда светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята. Затова Андреевден се тачи за предпазване от мечки и носи името Мечкинден.

На този празник мъжете на подхващат рало или мотика, а жените – стан или хурка. Вярва се, че тези които пристъпят забраните на празника, ще бъдат възмездени за греха си или от жестоката мечка-стръвница, или от нейния ездач – суровия праведник Свети Андрей.
Именния си ден празнуват всички, носещи името Андрей.
Традиционната трапеза включва боб, леща, царевица, жито, фасул, нахут, прясна пита.

Ето защо днес ще си припомним някои важни неща за варивата.

От варива се приготвят главно супи, чорби, яхнии, плакии и пюрета. Ето няколко предложения за празника:

Салата от боб и бабек

Салата от смилянски боб

Грахова супа с гъби

Калугерска чорба от Зографския манастир

Надя Петрова

 

Leave a comment

View comments