#

Салата “Агиос Ахилеос” – островът, на който е погребан цар Самуил

Агиос Ахилеос, както вече се досещате, се намира в Гърция. Агиос значи свети, а Ахилеос не е онзи герой от Троянската война, а почитан от местните светия. Освен това Агиос Ахилеос е остров, обаче въобще не се надявайте да го намерите на картата там, където предполагате – то гръцките острови са безчет, ама този е единствен. Защото се намира насред Малкото Преспанско езеро и всъщност е гръцки, макар че на него от векове живеят старинни македонски фамилии /днес носещи гръцки имена/, а отсреща е Албания. Да не говорим, че тук е гробът на най-трагичния ни цар – Самуил, който донесъл мощите на светеца – патрон на острова. Мястото е страхотно, Преспанското езеро е баш това, което помним от романите на Димитър Талев. Отглеждат един сорт много едър боб, който е и много вкусен.

Познайте кактво обичат да пият там? Узо, скъпи читатели, и то по много. Узото е хубава напитка, защото можеш да я разреждаш според състоянието си и така да караш часове. На узо и вкусни мезедес – като това:

Салата с боб и риба Агиос Ахилеос

Продукти:

Половин кг едър боб

1 глава лук,

връзка джоджен

консерва риба тон /или сварено, мариновано или пушено филе от едра риба/

зехтин

сол и чер пипер на вкус

лимон

Приготвяне:

Сварете боба много добре, като във водата сложете и малко олио, за да може докато се вари, да стане мазен. Оставете го да изстине и го приберете в хладилника заедно с водата, в която е врял. Когато решите да направите мезедето, извадете колкото ви е нужно от боба, отцедете го и го смесете със ситно нарязания лук и джоджен, парченцата риба и овкусете със зехтин, лимон /оцет/, сол и пипер. Объркайте добре няколко пъти и сервирайте с резени лимон за доовкусяване.

Може да добавите по ваш вкус в салатата чушки или маслини. В узото – водичка, ама не минерална, защото ще му прецакате вкуса и аромата. И освен това водата налейте на тънка струйка в чашата с узо, за да се насладите на любимата на всеки узаджия сцена – как облачето се появява от дъното на чашата, превзема всичко – накрая и душата му.

Добър апетит и наздраве!

Надя Петрова

Leave a comment

View comments