#

Пълнен заек по бешбунарски

Пет кладенци е малко китно селце близо до Бяла, Русенско и всъщност името му на турски е Бешбунар. Името е важно – има градове с римски, гръцки и други имена и това говори, че тези населени места не са от вчера. Така е и с Бешбунар – селцето го има отдавна. Старинните му къщи – все още доста на брой, столетните орехи и истинските каменни дувари пазят много тайни и история. Днес повечето от тях достолепно и с гордост мълчат, обидени, че са забравени. Но тъй както си мълчи и съвсем без да иска, Пет кладенци се е запазило непокътнато като един оазис на българщината и природата.
Пет кладенци е опасано от мълчаливи букови гори, има си езеро и истинска чешма с пет чучура, откъдето е и името му – и българското, и турското. Водата е в изобилие, зеленината също и освен това е прохладно през лятото, защото се намира на най-високото възможно място в Русенска област. И това не е случайно, защото първите му заселници са избягали от турците балканджии – и днес в селото живеят само българи.
Тази рецепта се приготвя в Пет кладенци, затова и се нарича
Заек по бешбунарски
Продукти:
1 заек – изчистен, но запазете вътрешностите
3 – 4 глави лук
3 – 4 моркова
глава чесън
половин чаша ориз
2 – 3 стръка естрагон /тарос/
чаша вино
смлян кориандър, червен пипер, сол
Приготвяне:
Измийте много добре почистения заек. Пригответе плънката:
Задушете в олио нарязаните по един морков и лук и прибавете към сместа нарязаните дреболии от заека. Задушете 5 минути и сложете ориза – когато стане прозрачен, налейте 1 и половина чаша вода и гответе докато ориза поеме водата. Подправете с кориандъра, чер пипер по желание и сол.
Върнете се към заека, докато плънката си почине. С остър нож направете разрези и го шпиковайте с лентички морков и скилидки чесън – направете това на всички възможни места. Останалия чесън и лентички морков сложете в корема равномерно и навсякъде. Сложете стрък естрагон и с лъжица напълнете зайчето с плънката, като натъпквате добре, понеже оризът е вече обработен и оттук нататък само ще обменя аромати с месото. Като свършите, пъхнете и отгоре са плънката стрък естрагон – бешбунарският номер е миризмите да идват отвътре. Следва хирургическата операция, която се извършва в дебел конец и губерка, за да не изпада плънката. Заека намажете отвън със смес от олио и червен пипер и сол – действайте с голи ръце, да сте сигурни че отвсякъде зайчето е добре омазнено. Това се прави, за да стане вкусна кожичката му. Сложете го в електрическа тенджера заедно с главата и едро нарязаните останали глави лук и моркови, излейте виното и печете колкото е необходимо. По време на печенето поливайте зайчето със сока и ако е нужно доливайте вода. Сервирайте с няколко лъжици от плънката, задушените зеленчуци и гарнитура по избор.
Надя Петрова

Leave a comment

View comments