#

Няма край на света – късметът на къщата идва на Игнажден, носи го полезника

При тази вековна традиция, почти от ерата на далечните маи, езика на които още в България не сме разчели както трябва, е ясно, че точно в навечерието на 21.12.2012 г. край на света категорично няма да има. Ето защо.

На 20 декември с деня, посветен на Св. Игнатий Богоносец започва за българите празнуването на Коледа и идващата Нова година. Да не говорим, че това се проточва от векове във върволица от мнооого дни. Така че не е възможно с цялото очакване на празник – по български разточителен, да вземе да се намеси някаква незнайна извънвселенска сила. Нещата у нас си имат ред – първо религиозен, след това семеен и след това … Но да караме поред.

На Игнажден се отслужва празнична литургия. Народът счита, че от този ден започват родилните мъки на Богородица.

Вечерта се прави вечеря, която е постна. На трапезата се слагат сурово жито и цели орехи. Върху опечената прясна пита или житото се забожда свещ и се запалва. Най-възрастният в семейството прекадява вечерята с тамян. Суровото жито заедно с парче от питата и орехите се прибират. Същата вечер или сутринта на другия ден с част от това кадено жито и пепел се обикаля къщата, като се посипва по земята, за да не вземат мамниците /жени, които магически обират плодородието/ берекета.

Най-характерен за Игнажден е обичаят полязване, свързан с първия влязъл вкъщи човек, който се нарича полезник. Смята се, че ако полезът на първия гостенин е добър, добра ще бъде и предстоящата година. При влизане полезникът задължително трябва да внесе нещо в дома. Домакините канят гостенина непременно да седне, за да седят кокошките в полозите и да мътят. Стопанката го посипва с пшеница, пукана царевица, орехи, боб, сушени плодове – за да има плодородие. На полезника се слага трапеза, даряват го с риза, чорапи, кърпа. Ако годината е плодородна и щастлива за споходения от него дом, стопаните могат да поканят полезника и следващата година, без  да му обясняват защо.

На Игнажден не се дава нищо назаем, за да не се даде берекета, не се ходи по съседи, за да не се пръскат кокошките. Жените нарочно навиват кълбета – за да не са запъртъци яйцата и да има много пилета. Нераждалите  жени не работят – не перат, не предат от Игнажден до Коледа, за да раждат леко.

От Игнажден започва и събирането на коледарските дружини.

Друго ако не, осигурете поне една

Питка за полезника

Покрай суетнята край полезника не е лошо да започнете с приготвянето на ястията за строгата като германска гувернантка бъднивечерска трапеза.

Постни зелеви сарми

Чушки, пълнени с боб

Ето това е любимата манджа на нашия бивш, но незабравим партиен и държавен ръководител другаря Живков – помните ли как чакахме с нетърпение новогодишната му реч? Сегашните не могат да го догонят, по не скоро. Както и да е, кой знае защо в родния му Правец има ресторант „Правешка баница”, макар местните да твърдят, че го теглело към точно към чушките с боб. Но си има живи негови готвачи, да кажат истината.

Постни лозови сарми

Надя Петрова

Leave a comment

View comments