#

Кухнята на Сардиния изненадва

Ето ни на Сардиния – вторият по големина остров на Средиземноморието. За разлика от други островитяни, сардинците са планинци, а не крайбрежни обитатели. За това е виновна историята – в миналото те често се криели от нашествениците там, но не само затова – така избягвали маларийната треска, която ги мъчела по крайбрежието. В резултат на това, имат две кухни – крайбрежна и континентална. Първата е повлияна от нашествениците, които използвали свои начини за приготвяне на тоновете морски дарове, с които дарява това място, включая омарите, които са поне колкото италианците.
Традиционните сардински ястия въобще не са свързани с морето. По-скоро изобилстват от мляко, сирене, печено месо и тестени ястия. Има разделение на труда – жените готвят тестените манджи в кухнята, мъжете готвят месото на открито – обикновено цели животни или големи парчета, овкусени с мента и мирта. Сардинците са усвоили традициите в приготвянето на паста от генуезците, обаче тяхната паста повече прилича на тази на южняците. Те добавят щипка шафран като местен принос. Сардинското сирене – обикновено овче е сред най-хубавите на Ботуша. Смокини, лешници, бадеми и орехи са в основата на островните дребни сладки, понеже тук растат добре.
И така, загърбили врящата от риба вода, те са създали уникална кухня. Истинските сардинци обитават каменистата вътрешност на острова и са овчари, фермери и ловци. Отказали ги от крайбрежието многобройните пълчища финикийци, следвани от картагенци, гърци и римляни, после генуезци, испанци и италианци и за финал – армията от туристи, които напоследък обитават луксозните курорти на Коста Смералда. Докато по крайбрежните градове се сменяли управниците, местните щастливо се отдавали във вътрешността на кротки занимания в областта на земеделието и скотовъдството. Резултатите от научните им опити са великите традиции в печенето на меса и някои много интересни типове паста. Любимо им е печенето на цяло животно – прасе, коза, овца, поради което имат огромни огнища, от които надалеч се разнася миризмата на печено. Което подсеща туриста да стане от шезлонга и следвайки собствения си нос, да посети някое от селцата, които се мержелеят в далечината.
Агнешко бутче пълнено по сардински
Сардинците са богове в отглеждането на овце, затова тази рецепта не е странна.
Лимонена риба тон
Рибата и лимонът отдавна са женени щастливо, затова тази свежа сардинска рецепта бързо ще ви легне на сърцето.
Сардински кейк с шафран
Тази чисто сардинска версия на един от най-популярните италиански кейкове е малко по-богата.
Сардинско ризото
Надя Петрова

Leave a comment

View comments