#

Круши Хубавата Елена

Продукти:

За 8 порции:
8 добре узрели, но твърди круши
225 г захар
кората и сока на 1 лимон
2 пръчки ванилия

1 – 2 зрънца кардамон /по желание/
За соса:
315 г натурален /горчив/ шоколад (със 70-75 процента съдържание на какао), начупен на парчета
200 мл сметана
3с. л. ликьор Poire William liqueur /това е крушов ликьор, може да го заместите с друг с подходящ аромат/

Гарнитура:
400 мл разбита и подсладена с ванилова захар сметана
или качествен ванилов сладолед
110 г бадеми на люспи по желание

Приготвяне:

Като начало налейте в тенджера 1,5 л вода, добавете захарта, лимонената кора и сок и ванилията. Сложете и кардамона, ако ползвате – от него крушите придобиват още по-хубав аромат. Нагрявайте бавно до кипване и разтваряне на захарта.
през това време с белачката за картофи обелете крушите, но оставете дръжките. Отрежете долната част, за да могат да стоят изправени, но махнете с острата част на уреда сърцевината откъм долната част.

Сложете крушите в горещия сироп и покрийте съда – те трябва да са покрити със сиропа. Варете ги 20 минути и проверете с клечка дали са готови. Ако не – още 5 минути. Оставете ги да изстинат в сиропа /може да ги запазите в хладилника в сиропа плътно затворени няколко дни/.

За да направите соса, сложете шоколада, сметаната и ликьора в съд на водна баня. Разбърквайте докато шоколадът се разтопи и сосът стане хомогенен и блестящ.
Сервирайте, като в момента изваждате крушите от сиропа и ги слагате в чиния, поливате ги с горещ шоколадов сос, сладолед или сметана. Може да ги посипете с бадемовите люспи или със захаросани теменуги.

Захаросаните теменуги са класическата украса за този френски десерт. Могат да бъдат заменени със захаросан джинджифил, който чудно се връзва на вкус с крушите.

Ако крушите ви са много големи, режете ги на две по дължина и сервирате като лодки, в които слагате сладоледа и соса.

Всъщност крушата, както и жената е хубава с всякакви размери, стига да е сочна и ароматна.

Leave a comment

View comments