#

Как се правят сушени домати

Особено ако имате в градината домати, да си ги направите никак не е трудно. Процесът е лесен. За първи опит опитайте със сорта Рома, понеже имат малко семки, малко вода и са доста по- месни. Може и с други сортове, включително и Чери доматчетата. Най-важното е да изберете домати с еднаква големина и да са здрави, за да изсъхнат по едно и също време.

Срежете ги на две, махнете семенника, леко ги посолете и ако желаете – подправете с билки – босилек, риган, розмарин. Сложете на силно слънце със срязаната част нагоре и без да се допират, докато изсъхнат. В зависимост от времето това трае от 4 дни до 2 седмици. Сушете ги покрити с тензух, който да не се опира в тях, за да не се замърсяват. Нека да са сложени на място, където става течение за по-добра вентилация при процеса. През нощта ги прибирайте, да не се овлажняват. От 10 домата излиза около половин кг сушени.

Има и други методи – сушене във фурна и с дехидрататор, на които няма да се спираме.

Как изглеждат на финала сушените домати

Крайният продукт трябва да е съвсем сух, но не жилав, без всякаква влага, за да се избегне развитието на бактерии. Обикновено се слагат в бурканчета с чесън или пресни зелени подправки и зехтин и се съхраняват задължително в хладилника. Може и в найлонови торбички без въздух – да се вържат – и във фризера от 6 до 9 месеца.

Сушените домати са особено ароматни и чудесна добавка към много ястия.

Купените в бурканче са със същата годност извън хладилника, но отворите ли ги – веднага на студено. Домашно консервираните обаче дръжте в хладилника заради риска от ботулизъм и след отваряне изяжте до 2 седмици. Най-добрият консервант е зехтинът заедно с чесън, розмарин, босилек.

Leave a comment

View comments