#

Изисканата Патица с портокали или Ренесансовият чеиз на Катерина Медичи

Французите са родени гурмани, затова по инерция често им се приписва създаването на кулинарни шедьоври. Да не забравяме обаче, че образците на съвременното готварско майсторство, които познаваме добре, произхождат не само от Франция, но и от Италия. Ако бракът на 14-годишната Катерина Медичи с наследника на френския престол беше осуетен, никога нямаше да опитаме редица вкусотии като Изисканата Патица с портокали.

Ренесансовият чеиз на Катерина Медичи

Потомката на един от най-богатите и влиятелни италиански рода още като бебе останала без майка, затова за нея започнал да се грижи чичо й. Благодарение на усилията му, които както повелявало времето, били предимно съсредоточени в перспективата да се сключи изгоден брак, на богатата наследница й излязъл късмета да се омъжи 14-годишна. Избраникът бил от добро потекло, Орлеански херцог, бъдещ френски крал. Сватбата му с наследница на флорентински банкери била малко насила и месалианс, но Катерина била роднина на Папата, а това тогава било равносилно на Равнис! Мирррно! в католическия свят. Никой не си мислел, че той като втори кралски син ще седне на престола, освен съдбата, разбира се.

Катерина пристигнала във Франция с огромен багаж най-скъпи, изискани и нечувани предмети и с цяла свита италиански готвачи, които много скоро станали популярни. Не е за учудване, понеже по това време френските им колеги считали качествен продукта с най-висока цена и донесения най-отдалеч.

Италианската кухня изиграла ролята на революционна, нова култура във Франция, донесена от Катерина Медичи за сватбата. Историците разпалено се кълнат, че тосканското ястие paperoalmelaransio станало патица с портокали; че сосът бешамел е по-изискан вариант на salsacolla и че именно от Тоскана Франция наследила страстта към лука и омлета и навика да се слагат зелени подправки в сиренето.

Дворът на Катерина Медичи станал моден законодател не само на френската кулинария, но и по отношение на всичко, свързано с приготвянето и приемането на храната. Историците пишат, че именно италианците научили европейците да си мият ръцете преди ядене – прави са, защото до 1533-та това им било непознато. Заедно с готвачите и рецептите им, Катерина донесла най-доброто венецианско стъкло, както и посуда от италианския град Фаенца – оттук се родила думата фаянс.

Изневерите на краля – съпруг, кървавата Вартоломеева нощ, деколтетата и токчетата, както и колекционирането на отрови на Катерина Медичи все още й предстоят… Историята ни разказва за 14-годишната флорентинка, която дошла във Франция със свитата си от готвачи, за да научи французите на изискан вкус и после да се превърне в най-загадъчната жена на 16 век.

Патица с портокали

Надя Петрова

Leave a comment

View comments