#

Дроб по китайски

Ето едно предложение за бързо ястие в китайски стил, което може да приготвите за 10-тина минути. Най-добре е да използвате тиган уок, но ако нямате – става и в друг подходящ съд с дебело дъно. Работете на силен огън.
Продукти:
150 – 200 г свински дроб /ако е телешки, обелете ципата/
2 моркова
1 глава лук
1 малка тиквичка
2 люти чушки /или 1 голяма/
дръжки и листа от червено цвекло /или 2 – 3 зелеви листа/
по 1 с.л. семена от бял синап /горчица/ и сусам
олио
1 с.л. тъмен соев сос
1 с.л. мастика
джинджифил на прах
Приготвяне на Дроб по китайски:
Нарежете дроба като за кебап, като отстраните жилите. Мариновайте го в мастиката и половината соев сос поне за половин час, като разбърквате от време на време.
Обелете и нарежете зеленчуците – морковите на колелца, тиквичката – на полумесеци, лука – на пръстени и ги оставете поотделно.
Загрейте олиото на силен огър докато запуши и сипете дроба в средата на тигана. С лопатката го обърнете 2 – 3 пъти да побелее, изтикайте към стените и в средата сложете морковите за половин минута. Объркайте сместа. Изтикайте я настрани и в средата сложете лука с тиквичката за 1 минута. Обръщайте с лопатката отдолу нагоре няколко пъти и смесете с дроба и морковите. Нарежете на едро дръжките и листата на цвеклото и ги сложете в средата, отгоре посипете със семената и джинджифила. Объркайте ги половин минута. Сложете и нарязаната чушка – тя просто трябва да омекне.
Накрая размесете всичко, махнете от котлона и подправете с останалия соев сос. Не солете допълнително, соевият сос е достатъчно солен.
Това е едно много бързо и пикантно лятно предложение, което носи импровизация.
Добър апетит!
Надя Петрова

Leave a comment

View comments