#

Докато Свети Петър е Храмът Божи, Свети Илия е “Крепост господна”

Докато Свети Петър е Храмът Божи, Свети  Илия е “Крепост господна”. Почита се от всички християни като най-големия библейски пророк на 20 юли. Приказното му житие разказва как при смъртта му огнена колесница с четири бели коня го отнесла с вихър във висините. В народните представи светията е господар на летните небесни стихии и градушката…

Свети Илия е юдейски пророк и скитник-аскет, живял по времето на израелския цар Ахав и царица Йезавел, които се кланяли на езическия бог Ваал. Той предрича на царя-езичник страхотна суша, с която Господ ще го накаже за греховете му. Сбъдва се пророчеството на светеца и суша мъчи народа три години и половина. Едва тогава Господ се смилява и изпраща своя пророк да извести края на бедствието. Св. Илия се почита от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

В християнизираните митологични представи при подялбата на света на св. Илия се паднали “летни гръмотевици, летни трескавици”; Илия ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата; светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята, или огънят, който излиза от ноздрите и изпод копитата на конете му, той дава дъжда и росата. Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Св. Илия е силен, властен и сръдлив, затова сестра му никога не казва на светеца кога е неговият празник – ако знае, би сторил чудеса на този ден. Илинден се тачи като ден на най-важния светец градушкар. Спазва се строго забраната за работа. В негова чест се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача за св. Илия. Трапезата се кади от най-възрастния член на семейството. На този ден се организират и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол. Общоселската трапеза се нарежда извън землището на високо място или под вековни дъбови дървета. И се похапват вкусно приготвени на тиферич меса като тези:

Овнешко на шиш

Овнешко чеверме,
както го правят в Родопите

А ако сте на Илинден вкъщи, очаквайте

Яхния от петел

Надя Петрова

Leave a comment

View comments