#

Блъди Мери и защо кръвта на вода не става

Блъди Мери е коктейл, който се прави от водка, доматен сок и различни съставки като сос Уорчестър, сос Табаско, целина, сол, черен пипер, лимонов сок – това е известно на всички.

Коктейлът по всяка вероятност е забъркан за първи път в Harry’s Bar (Париж). Според една от версиите създателят му е френският барман Фернандо “Пит” Петио, който през 19201921 г. Работел в парижкия бар Харис. Първо него осенява идеята да смеси водка, доматен сок, сол, пипер и Уорчестър сос. Така се получава станалия по-късно знаменит коктейл “Блъди Мери”. По-късно, когато работел вече в хотел “Сейнт Риджис” в Ню Йорк, той дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки малко Табаско. Според друга легенда, която за мнозина е съвсем достоверна, този коктейл и бил приготвен от Петио за американския актьор Рой Бъртън и първоначално носел доста канибалското име “Bucket of Blood” /кофа с кръв/ – потресаващо, нали? За изисканите парижани, свикнали обикновено да превръщат виното в кръв, коктейлът става популярен няколко години по-късно, след безспорния му успех в САЩ.

Произходът на името е спорно. Според някои, този коктейл дължи името си на Мария Тюдор наречена Bloody Mary (Кървавата Мери). Тази английска кралица е дъщеря на Хенри VIII, царува няколко години и е известна със своята кръвожадност. Наречена е така поради своята политика за преследване на протестантите, след възстановяването на католицизма през 1550. Всъщност погледнете портрета й, нарисуван през далечния 16 век и ще се убедите сами в това, че май се е опитвала да надмине баща си в това отношение. А и сякаш художникът е знаел прякора й, докато я рисувал. И малко му треперела ръката докато рисувал. Дали не е дал кофа кръв след този крайно неласкав за всяка жена портрет?

Според други, името е измислено в Harry’s Bar – Париж, където е приготвен за първи път. Последната версия е, че дължи името си на Хемингуей, който се страхувал от яростните изблици на жена си, Мери Уелч, когато го види почерпен, а известно е, че това било обичайното агрегатно състояние на гениалния писател. Особено в Париж. Според други  източници коктейлът носи името на известната през 30-те години на ХХ век актриса Мери Пикфорд. На снимките личи недвусмислено, че хемингуеевата Мери не е за подценявяне, докато сладката актриса може да вдъхнови не само барман.

Към средата на през 30-те години на ХХ век е измислен и вариант, наречен red snapper, в който водката е заменена с джин. Сиреч, оригинала търпи развитие и носи на иновации.

Блъди Мери бил един от любимите коктейли на Хемингуей. Според неговото обяснение защото можел да го пие в бара на Риц, без след това да мирише на алкохол. Легендарният френски певец и бонвиван Серж Гинзбург бил също почитател на този коктейл. В това няма нищо чудно, защото тези двама герои предпочитали да се хранят и веселят предимно с течна храна, каквато без съмнение е въпросното барманско изобретение.

Към средата на през 30-те години на ХХ век е измислен и вариант, наречен “red snapper”, в който водката е заменена с джин.

Ако се прибавят 25 гр текила обаче, той се превръща в “Смъртоносната Мери”, а ако вместо водка се използва само текила, това вече е коктейлът “Блъди Мария”.

Ето оригиналната рецепта на Блъди Мери

Продукти:

3/10 части водка

6/10 части доматен сок

1/10 част лимонов сок

6-7 капки Уорчестър сос

сол и чер пипер

3-4 капки Табаско

стръкче целина с листа /за предпочитане е салатната целина с дебели крехки дръжки/

резен лимон или резен лайм

Приготвяне:

Съставките се смесват в хайбол чаша, която не е нищо друго, а висока водна чаша. Коктейлът се гарнира с лимонов резен или стъбло от целина, което служи за бъркалка и едновременно с това – за мезе.

Не забравяме да ви подсетим с тази снимка, че Блъди Мери се смята за едно от най-добрите средства за лекуване на сутрешното неразположение, известно у нас като махмурлук.

Припомняме това във връзка с наближаващите безкрайни празници /както би казал любимият ни Хемингуей/.

Надя Петрова

Leave a comment

View comments